Hlavní / Zápěstí

Hip artroplastika. Zpětná vazba po operaci

Vítejte na předním neziskovém revmatologickém fóru!

Hip artroplastika

06 Dub 2017 09:27

Už nepotřebuji, možná někdo potřebuje:
Prodávám bederní ortézu Orlett HFO-333, velikost M.
Hodí se na každou nohu.
Ve výborném stavu.
Všechny šrouby, popruhy, suchý zip skladem.
Prodávám, protože po operaci už nepotřebuji.

Cena: 25 000 rublů. (nové v hodnotě více než 50 000)

Pro všechny otázky: 89263002323
Ivan

Hip artroplastika

15 Dub 2017 23:22

Dnes je přesně jeden rok po mém provozu a ráda bych se podělila o své pocity (jednou jsem o tyto recenze postrádala).

Teď můžu nosit ponožky bez větších obtíží, můžu si řezat nehty na operované noze, můžu sedět „nohu na noze“ (někdy se duše ptá), i když ne tak hluboko, jak jsem byl v mládí
Přestal bolet (TTT) druhý kyčel a postupně menší koleno na druhé noze (i když tam je malá artróza), ale myslel jsem, že to bude další. O tom, že mě bolí záda, úplně jsem zapomněl, vzpomněl jsem si jen na TAK za rok
No, chůze může být téměř "od kyčle", aby vylíčila, pokud je to nutné) Ačkoli paty ještě nevytahují paty.
A to je navzdory skutečnosti, že jsem líný a nijak zvlášť „nevyvinula“ nohu.

Tak se nebojte, život jde dál!

Hip artroplastika

16 Dub 2017 07:22

Hip artroplastika

16 Dub 2017 08:04

Hip artroplastika

16 Dub 2017 11:50

Ano, našel jsem (přečetl jsem si téma z obálky, abych zakryl) a pak mě velmi uklidnili, protože Bála jsem se.
To je důvod, proč přidala prasátko.

A operace skutečně přinesla velký přínos tím, že porovnala to, co to bylo před a teď.
Předtím to byl úkol dosáhnout nejbližšího obchodu (silné kulhání a bolesti), dejte ponožku.
A co je nejdůležitější, zdálo se, že když ve čtyřiceti letech už to všechno bolí a vylévá, tak jak a proč žít dál?

Nyní jsem plný naděje a optimismu, že budeme opět bojovat!)

Hip artroplastika

19. 4. 2017 18:27

Hip artroplastika

06 Květen 2017 22:17

Moje slova před operací

Ahoj všichni
Teď o hlavní věci.
Dnes přesně tři měsíce nebo 12 týdnů a pět dní ode dne operace.
Nuss, shrnout:

Bolesti
Nebudu ani popisovat bolesti dříve. Mohu jen říci, že loňský rok už nemohl chodit nebo spát normálně.
Po ní už byly jiné bolesti - pooperační, i když jsem je zpočátku sotva cítil, protože V nemocnici byly léky proti bolesti. Během rehabilitačního období pak byla bolest více způsobena neúspěšnými pohyby nebo držení těla. Žádná bolestivá bolest, nic. Jediná věc, někdy ve snu, jsem cítila bolest. A někdy i svaly. Teď už druhý týden jsem vůbec necítil žádnou bolest. Vzácně, zřídka mírně, není to ani bolest, ale spíše reziduální účinek operace, tkáně a svalu, protože není chladný ve stadiu hojení.

Šev
Obecně není nemocný. Úplně. A neobtěžoval se. Nemocnice byla několikrát ošetřena, vše rychle a rychle rostlo. V rehabilitačním centru jsem ho jen nalepila gázou, abych se neudržela, dokud se vlákna nevyřeší. Nodul (ocas, jak se nazývá), který zůstal někde ve čtvrtém nebo pátém týdnu. Před týdnem byl steh lehce rozčesaný na jednom místě a několik dní se zahojil, pokrytý kůrou, pod ním se nahromadila malá žlutá kapalina, odtrhl jsem se, alkohol, jód a tak dále, dvakrát nebo třikrát denně. Nedotýkejte se ničím a vyhněte se kontaktu s oblečením a jinými věcmi. Šev sám o sobě není velký, čistý, zatímco růžový, ale postupem času se stane bílou. Byl jsem proříznut ševem starých dětí a teď šev na švu vypadá "velkolepě")) Je mi jedno, po celý svůj život jsem s ním žil, jen design se změnil))

Přípravy
Viděl jsem jen v nemocnici. Domy se ani neobtěžovaly. NESMÍ OPAKOVAT! Protože já jsem, všechno může být jiné. Mluvím o lécích, které jsou předepsány na ředění krve. Dovolte mi, abych vám připomněl, že nemám diagnózu na daném místě, problém je vrozený a pouze s jedním kloubem, proto jsem nepil nic související s RA před a po něm.

Cvičení
V nemocnici ležela na posteli a přísně si svlékla svaly, vytáhla a zkroutila nohy, putovala chodbou a po schodech, jako stín Hamletova otce desetkrát denně. Bylo to poměrně snadné, ale rychle unavené. V rehabilitačním centru, každý den jsem pravidelně chodil na gymnastiku / gymnastiku.. Představte si, že jsem zapomněl, jak se to nazývá správně))) Při příjezdu domů jsem udělal všechno stejné, ale ne důsledně a ne disciplinovaně. Snažil se alespoň jednou denně udělat sadu cvičení. Chodil jsem jen kolem bytu - jarní Sibiř začala na Sibiři, je hrozné chodit zdravě a ještě více po operaci. Tak jsem zakryl svou přirozenou lenost naprosto oprávněnou omluvou))) Mimochodem, po každém dni, kdy jsem se necítil líto sám sebe, ale cvičil jsem častěji než jednou a velmi usilovně, byla okamžitě pociťována zlepšení. Kdybych byl pravděpodobně pryč, rehabilitace by šla rychleji. Ale nejsem ve spěchu. A vidíte sami, vaše volba.

Délka nohou
Nohy jsou nyní stejné délky! Hurá!

Chůze
Trochu více kulhám, ale je to proto, že proces uzdravení ještě neskončil, někdy je to mírné nepohodlí. No a vytrvalý zvyk kulhání.
Chodit, chodit a chodit znovu. Půjdu k modelu, nech mě naučit)))))

Punčochy berlí
V těchto věcech jsem byl neochotně správný. Téměř)) Jinak to nejsem já)) až do 6,5 týdne jsem chodil výhradně na berlích, i když se občas přiznám k jedné věci, ale tohle je všechno o domě. Na konci sedmého týdne měla nejmladší dcera třídenní soutěž. Bez mě to tak není. Je to úžasné, jak je to nepříjemné na berlích, aby jí pomohla a obecně tam je s nimi, v této soutěži. Nakonec jsem si vzal hůlku a šel s ní na akci. Kvůli spravedlnosti řeknu, že téměř celou dobu jsem seděl v hledišti a hlavně nikam nechodil. Ale pořád jsem se musel pohybovat a bylo to pro mě překvapivě snadné. Párkrát, když jsem vylezl po schodech, uvědomil jsem si, že hůlka se za mnou jen táhla a já jsem na ni zapomněl. I když přechod na hůl byl stresující. Na berlích se nakloníte téměř ve všech hmotnostech, jsou upnuty a pocit naprosté stability. Vzal si hůlku do dlaní, setrvačností, kterou jsem se snažil pověsit jako první a oh, hrůza, kymácela se a skoro jsem spadl. Obecně jsem se musela přizpůsobit, než jsem šla ven.
Až do konce osmého týdne se hůlka a berle střídaly, ale nikam jinam jsem nešel. Začátkem devátého týdne jsem prošel berlemi. Hůl mi sloužila pravidelně 11 týdnů a pár dní)) Před týdnem jsem to odmítla. VUT v Brně. Dostal jsem se za volant. Nebyly tam žádné velké náklady. Punčochy se nosily stejným způsobem, až do minulého týdne, pravidelně a každý den (nenávidím je)

Spánek
Druhý týden jsem spal jako dítě, a jak chci, hodím a otočím a necítím to, ani žádnou bolest nebo nepohodlí. Ale s největší pravděpodobností byla sladkost spánku pravděpodobně ovlivněna skutečností, že jsem ztratil strach)) Občas se moje schopnosti zvýšily, vrátil se aktivní životní styl (více o tom níže) a přestal jsem ovládat své pohyby tolik, a dokonce i ve svém snu jsem sledoval, jak lhám. Nejprve to nebyl sen, ale delirium. Opakuji - nemůžu spát na zádech. V pátém týdnu jsem se začal otáčet po boku (neprovozovaném), na šestém místě v žaludku. Od osmého týdne byl polštář mezi nohami nahrazen přikrývkou. A druhý týden se o to vůbec nestarám. Spím na bříšku, tahem za neoperovanou nohu k hrudníku (s tím, že jsem to ještě ani psychicky nezkoušel, je to příliš brzy). Kayf! Život je stále lepší)

Sprcha / vana / WC
No, nemocnice je čistá, zábradlí, židle ve sprše. V RC to samé, vše je poskytováno na odděleních. Přestože jsem byl upřímný, v nemocnici jsem se nedostal úplně pod proud sprchy, omýval jsem se po částech, aby se voda nedostala do švu. V RC téměř stejné, ale šev mýdla, i když odděleně. A co je doma. Doma, obvyklé nízké WC, obvyklá vysoká vana. Posadil jsem se na záchod, vytáhl operovanou nohu, nekupoval jsem žádná zábradlí. Po týdnu se obvykle posadili dva z nich a normálně se posadili, ale úhel, podivně dost, téměř 90 let a zůstal. Položila stoličku do vany, posadila se na ni, nechala nohy na podlaze, pak ji nesla na noze, pak zvedla a přeuspořádala operovanou rukou. Stolička je pryč v sedmém týdnu. Bez něj bylo možné vylézt a vylézt ven. držet se úhlu 90 co nejvíce, ale abych se koupal (poprvé před dvěma týdny) jsem potřeboval další dovednost) Je snadné sedět v něm, ale vstávat))) dobře, naučil jsem se obecně)

Pohlaví
Co je to? Nevím to)) Poslední manžel jedl před osmi lety, milenec pět))
Ale vážně, myslím, že normálně, téměř úplně, jsem nemohl mít sex dříve než před dvěma týdny. Je ale nyní možné uvolnit sto procent a nemyslet na tento krystal, divoce drahou jednotku v těle, nevím.. Musíme to zkusit))

Řídit auto
Za volantem seděl poprvé v jedenáctém týdnu. Posadil jsem se dřív, ale auto bylo zablokováno. Stála u své nejstarší dcery v soukromém domě na dvoře, z garáže vyklouzla závěje a zablokovala východ, musela jsem čekat, až se roztaví. Ani žádné nepohodlí, nebo něco takového. Jediná věc je, když sedíte na dlouhou dobu, pak se vám zdá, že vaše noha je flail, stává se necitlivou a musíte se rozptýlit.

Práce
Pracoval jsem a seděl na gauči. Jsem realitní kancelář. To je důvod, proč tato část práce, která je spojena s telefonem a počítačem, byla pro mě příliš tvrdá. Postupně jsem začal proces v devátém týdnu. Poslední dva týdny pracuji na plný úvazek.

Podivná podivnost
V kloubu je zima. Takže sedíte a sedí náhle.
Někdy zvedám nohu kolena přede mnou a cítím mírné cvaknutí do kloubu. Někdy to tak není. Podívejme se, jak dál. Hlavní zátěž ještě zbývá.


Společná mobilita / příležitost
Teď o hlavní věci)) Můžu nosit ponožku! Samozřejmě, že se mi nehty nehýbají, ale už jsem si našel pohodlnou pozici, která by byla blízko 90. Můžu si zapnout boty! Obecně jsem konečně cítil rozdíl před a po! Teď můžu udělat spoustu věcí! A je pravděpodobně dobré, že svaly, které nebyly vyvinuty, neumožňují úplně otestovat všechno, jinak ztratím veškerý strach, půjdu na splity))
Jediné, co nedělám, nespím a neleží na operované straně. Obávám se, a ne pohodlné. Zkoušel několikrát, ale ne, to bolí váhu na léčivé svaly, plus se zdá, že kloub se bude pohybovat.
Samostatně chci říci, že jsem se v průběhu rehabilitačního období sám naplňoval. Jediná dcera do osmi týdnů měla na operované noze punčochy. Pak jsem se naučil.

Shrneme-li to, řeknu to - jsem se vrátil o 90% a vrátil se do plného života o 80%. Hurá soudruzi!
Zdraví! A ani neváhejte dělat operaci nebo ne. Rozhodně!

Napsal, jako obvykle, stručnost není moje sestra)))

Hip náhrada chirurgie pacienta recenze

Nejúplnější odpovědi na otázky na téma: "chirurgie, která nahradí hodnocení pacientů s kyčelním kloubem."

Recenze №1

„Vím o této operaci od mého bratrance. Pokud hovoříme o jeho zásluhách, můžeme říci jen jednu věc: bolest opravdu zmizí. Ale představuji si, jak těžké je pro člověka rozhodnout o endoprostetice.

Trochu o historii onemocnění:

Moje sestra ve věku 23 let měla pocit, že jí chůze na patách způsobuje hodně bolesti, zvláště když klopýtá. V okolí se zdálo, že by to mohla být modřina, ale postupem času se vyvinula kulhavost, a to ji už přimělo myslet.

artróza kloubů a umělých protéz

Po nezbytném vyšetření byla provedena diagnóza dysfunkce kyčelního kloubu. Destruktivní proces vedl k tomu, že se kloub jednoduše postupně rozpadl.

Prvním řešením tohoto problému byla tedy operace, která musela čekat dva měsíce z důvodu předběžného pořadí protézy. Sestra měla štěstí, že rostlina, kde je uvedena jako zaměstnanec, jí zaplatila náklady na protézu a léčbu.

Vlastnosti operace

Anestezie používaná pro endoprotetiku je anestézie (obecně) nebo spinální. Jeho doba trvání je asi dvě hodiny. Operace přichází s poměrně masivní ztrátou krve, takže ji musíte doplnit transfuzí darované nebo dříve připravené vlastní krve (jak tomu bylo v tomto případě).

Pro prevenci a léčbu nemocí JOINTS a SPINE používají naši čtenáři novou, nechirurgickou léčbu založenou na přírodních extraktech, které jsou určeny pro léčbu... t

Pooperační období

Po úspěšné operaci se kloub stal titanem. Již od druhého dne sestře bylo dovoleno chodit s holí, ale šla jen na 4. a 15. den lékaři odstranili stehy. Po měsíci mohla být třtina odložena stranou a v roce se očekává úplné oživení.

Samozřejmě, během doby zotavení musely být dodrženy přísné podmínky, jinak by se umělý kloub mohl jednoduše dislokovat a operace by se musela opakovat. Na letišti došlo k incidentům, kdy při kontrolách senzory pískaly, ale v tomto případě byste měli vzít s sebou zvláštní certifikát. Dalším nepříjemným momentem je pooperační jizva, která je poměrně patrná. Ale moje sestra našla cestu ven: na svém místě si udělala tetování. “

Zkontrolujte číslo 2

Více než deset let jsem trpěl revmatoidní artritidou, trpěl jsem z pravého stehna - už žádná síla nebyla. Bolest mě doprovázela téměř vždy: sama, když se pohyboval. Když jsem se dozvěděl o diagnóze, byl jsem velmi rozrušený: dostal jsem nekrózu hlavy femuru - dalo by se říci, mrtvá tkáň.

Co dělat

během operace je femorální hlava nahrazena umělou končetinou

V zimě roku 2009 se rozhodla operovat na Ruské akademii lékařských věd. Byl jsem mezi pacienty, kteří podstoupili tento postup podle kvóty.

V epidurální anestezii jsem umístil endoprotézu „Zimmer“ vyrobenou v Americe. Během dvouhodinového provozu jsem byl při vědomí, ale necítil jsem nic jiného než injekci během anestezie. Druhý den jsem už seděl a třetí jsem vstal na berlích a udělal několik prvních kroků.

O týden později přišel k mému oddělení instruktor fyzioterapeutických cvičení, který mi vysvětlil správné pohyby, aby mi pomohl přizpůsobit se novému kloubu a posílil svaly. Je obzvláště důležité naučit se chodit po schodech, protože je to nejtěžší. O dva týdny později jsem opustil nemocnici a vrátil se do svého obvyklého života.

Pros:

  • Zapomněl jsem na bolest;
  • šev je téměř neviditelný;
  • rozsah pohybu ve spoji je zcela obnoven.

Nevýhody:

Kloubní problémy - přímá cesta k postižení!
Přestaň tolerovat tuto bolest kloubů! Napište osvědčený recept od zkušeného lékaře...

  • dostatečně dlouhé období obnovy;
  • je třeba chodit po berlích asi tři měsíce;
  • čtvrtý měsíc vyžaduje třtinu;
  • vybavení nábytku a toaletních sedaček;
  • Někdy dochází k nedorozuměním při inspekcích na letišti.

Mimochodem, místo berlí jsem použil dvě hole s područkami, je to mnohem pohodlnější.

Lékař sledoval proces zotavení na snímcích.

Chtěl bych poděkovat kvalifikovaným chirurgům oddělení Revmatologického ústavu RAMS! “

Valentine, 68 let.

Video o postupu:

Pokud si chcete přečíst další recenze po artroplastice kyčelního kloubu, můžete jít na webové stránky společnosti Artusmed.

Zkontrolujte číslo 3

„Nedávno jsem byl propuštěn ze Smolenského federálního centra. Měla jsem tam operaci den poté, co jsem to dostala. Obecně jsem byl týden v léčbě. Chci říci o péči, o kterou jsou pacienti postaráni. Lékaři znají své věci. Anestezie byla provedena v zádech, ale usnul jsem. Zdálo se mi, že jsem na okamžik zavřel oči. Otevřela se a už teď! V tomto zdravotnickém centru se denně provádí ve třech odděleních 30-32 operací.

Co se mi líbilo, bylo, že postel má tlačítko pro volání. To znamená, že můžete zavolat zdravotnický personál, pokud vám něco vadí. V oddělení jeden až tři osoby, v závislosti na vstupu. Po operaci jsem druhý den vstal a okamžitě jsem předepsal cvičební terapii.

Chci dát malou radu: je lepší vzít si malou rychlovarnou konvici s sebou, protože je tam velmi málo vroucí vody. A obsluha není povolena do oddělení, pouze transfer. Tak jdi lépe bez doprovodu.

Kateřina, 65 let

Číslo revize 4

po nahrazení společné rehabilitace

„Chci vám všem popřát, abyste uspěli! I já jsem se bál, ale doladil jsem se až do okamžiku, kdy jsem byl po úspěšné operaci propuštěn! Teď je tu druhá operace, ale stejně jsem se nebál stejným způsobem jako poprvé.

I já jsem byl v epidurální anestezii a předtím, než byly nějaké další záběry, spal jsem celou operaci a znovu jsem získal vědomí v intenzivní péči. A po operaci jsem byl také injikován nějakým druhem léků, byl jsem od nich několik dní v daze. Ale bolest se necítila.

Vyberte si lékaře, je to velmi důležité!

Číslo revize 5:

„Doufám, že moje informace budou užitečné pro ty, kteří potřebují endoprostetiku. Už nemůžu mlčet. V roce 2012 jsem byl operován jedním lékařem s regálí, musela být nahrazena kyčelním kloubem, protože artróza postupovala, a už nebyla žádná síla pracovat. Ale něco se pokazilo: od operace uplynulo více než rok, ale pořád chodím s holí, i když jsem to předtím nepotřeboval! Operovaný kyčel je volný a je tu dokonce strach z šlápnutí na bolavou nohu.

Dozvíte se o nástroji, který není v lékárnách, ale díky kterému se mnozí Rusové již zotavili z bolesti v kloubech a páteři!

Říká autorovi školy, že jsem zdravý

Nevím, už jsem litoval stokrát, proč jsem to udělal. Přistoupil jsem k tomuto traumatologovi a řekl, že svaly by měly být posíleny.

Takže přemýšlejte o tom, zda ji potřebujete, protože i samotní chirurgové říkají, že nejlepší operace je ta, které se lze vyhnout. A co je nejdůležitější, vyberte si dobrého odborníka, kterému můžete důvěřovat! “

Pojďme to shrnout

Jaký závěr lze z těchto přezkumů vyvodit?

Samozřejmě, stále existuje více pozitivních zpětných vazeb z výše uvedené operace. V naší zemi je dostatek odborníků, kteří jsou schopni provést kvalitní náhradu zničeného kloubu umělým.

Vyléčit artrózu bez léků? Je to možné!

Získejte bezplatnou knihu „Podrobný plán obnovy pohyblivosti kolenních a kyčelních kloubů v případě artrózy“ a začněte se zotavovat bez nákladné léčby a operací!

  1. Příběhy pacientů
  2. Technologie celkem
  3. Komplikace po artroplastice

Kyčelní kloub je artikulace skládající se z hlavy a femuru samotného, ​​který vstupuje do kulaté dutiny pánevní dutiny. Tyto prvky spoje jsou upevněny elastickými chrupavčitými tkáněmi. Ve spoji je také speciální tekutina, díky které se spoj pohybuje bezbolestně.

Vzhledem k tomu, že se jedná o kyčelní kloub v těle, který má největší fyzickou námahu, je často vystaven všem druhům degenerativních onemocnění, což vede k bolesti a nakonec ke ztrátě motorické schopnosti kloubu. Současně je stav těchto pacientů často nestabilní, protože onemocnění je schopno vyvolat závažné komplikace.

U těžkých lézí tkání kostí a chrupavek kyčelního kloubu pacienti často potřebují operaci endoprostetiky. Tento postup zahrnuje nahrazení postiženého kloubu uměle vyrobeným analogem, který může být vyroben z různých materiálů.

Hlavním cílem endoprotetiky je obnova ztracených funkcí kloubu, návrat dřívější fyzické aktivity u člověka, odstranění trvalých onemocnění a zánětlivého procesu.

Je to důležité! V případě, že člověk utáhne kloub endoprostetikou, jeho nemoc může postupovat a způsobit závažné komplikace. Navíc v důsledku přetrvávající bolesti trpí pacienti často poruchou duševního stavu (nervy, deprese, poruchy spánku, atd.).

Dnes je stále více a více pacientů v endoprostetice v Moskvě. Indikace pro tento chirurgický zákrok jsou:

  1. Artritida a její typy (osteoartritida, revmatoidní artritida). To také zahrnuje artritidu, která se objevila u lidí v důsledku předchozího poranění kyčle.
  2. Degenerativní artróza a koxartróza, vyvolávající poškození chrupavky a kostní tkáně.
  3. Fraktura kyčelního kloubu (většinou starší lidé jsou k ní náchylní, při níž dochází po pádu ke zlomeninám).

Často jsou zlomeniny způsobeny osteoporózou, slabinou kostní tkáně.

  • Vrozená forma dysplazie kloubů. Současně pacienti s takovou indikací pro koncepci vyžadují náhradu obou kloubů najednou.
  • Zlomenina kloubu, která byla zpočátku nesprávně sestřižena, po které začala vyvolávat zánět, kulhání a další komplikace.
  • Nekróza hlavy stehenní kosti, ve které má člověk akutní lézi kostní tkáně.
  • Nejčastěji vypadá rentgenový obraz postiženého kloubu přesně takto: kloubní mezera je zcela nepřítomná, protože kostí jsou ve vzájemném kontaktu a pacient pociťuje nesnesitelnou bolest.

    Pozor! Výměna tohoto spoje může být jednostranná nebo oboustranná. Druhý typ chirurgie je vhodnější než u mladých pacientů, protože pro ně bude mnohem snazší vstávat a začít chodit. Bude-li však pro starší lidi provádět dvojitou protetiku, pak bude pro ně proces zotavení mnohem obtížnější.

    Je třeba poznamenat, že taková operace nemůže být prováděna ve všech případech, protože tento chirurgický zákrok má poměrně velký seznam zákazů. V těchto případech je tedy náhrada endoprotézy kontraindikována:

    Kontraindikace

    Možné následky nedodržení kontraindikací

    Další kontraindikace jsou:

    1. Těžké abnormality v ledvinách nebo játrech.
    2. Průběh akutních respiračních onemocnění.
    3. Epilepsie.
    4. Přítomnost infekční léze v těle, zejména v oblasti zamýšlené operace.
    5. HIV infekce.
    6. Hepatitida C.
    7. Anémie
    8. Chronická osteomyelitida v běžící formě.

    Je nutné cvičit artroplastiku s opatrností v následujících případech:

    • nestabilní psycho-emocionální stav osoby, včetně období deprese;
    • diabetes;
    • stáří osoby.

    Na jedné straně je problém stáří a na druhé straně, pokud se operace neuskuteční ve stáří, pacient nepřežije dlouho. Koneckonců, když je pacient v klidu, již pomalé procesy v těle se ještě více zpomalují.

    Pokud je operace provedena úspěšně, bude pacient schopen dosáhnout všech pozitivních výsledků popsaných níže:

    • odstranění bolesti;
    • likvidace horečky způsobené zánětlivým procesem;
    • vrátit osobě příležitost pohybovat se bez podpory ve formě třtiny;
    • zastavení vyvíjející se choroby;
    • zbavit se kulhání;
    • zlepšení celkové kvality života;
    • prevence vzniku nebezpečných komplikací.

    Dobrým příkladem zavedené endoprotézy TBS. Naštěstí pro pacienta není levý kloub (na obrázku vpravo) zničen ničením.

    Chcete-li lépe porozumět endoprotetice, můžete si přečíst následující recenze lidí, kteří prošli tímto postupem:

    • Tatyana Anisimova „Už více než dvacet let jsem trpěla artrózou levého kyčelního kloubu. Po celou dobu jsem byl občas narušen bolestí a byl pozorován zánět, takže mě vůbec nepřekvapilo, když slyšel několik doporučení společné náhrady pro několik specialistů v řadě. Zpočátku jsem trpěl úrazem artrózy, který jsem trpěl v dětství. Pro operaci jsem si vybral českou kliniku, protože pouze v ní, na rozdíl od Německa, můžete po zákroku absolvovat kompletní rehabilitační kurz. Samotná operace byla pro mě snadná. Bylo to těžké jen v prvních dnech po něm. “
    • Fomina Alla „Před rokem jsem začala být rušena silnou bolestí v noze. Zpočátku jsem dostal různé diagnózy, od štípnutí nervů až po problémy s cévami, ale po rentgenovém vyšetření se ukázalo, že se vyvíjím koxartróza. Toto bylo období operace. I přes můj věk jsem podstoupil tento chirurgický zákrok s pevností. Nebyly žádné komplikace. Probudil jsem se až po dokončení operace. Teď se zotavuji, bolest se stala mnohem menší a mobilita v kloubu se zlepšila. “
    • Shadrenkov Peter „Dokonce iv dětství, po zranění, jsem byl diagnostikován s nekrózou hlavy kyčelní kosti. Pak mě lékaři mohli trochu ošetřit a obnovit můj stav, ale s věkem se vada začala opět zhoršovat. V posledních letech se jednalo o operaci, protože pro mě bylo stále těžší se pohybovat. Po vyhledání kliniky a rozhovoru s lékařem byl naplánován den procedury. Samotná operace se mi zdála obtížná, ale byl jsem připraven na potíže, protože jsem se chtěl úplně zotavit. Co se týče období rehabilitace, stále se mnou pokračuje. Díky procedurám a cvičením se mi pomalu daří obnovit svou dřívější fyzickou aktivitu. “

    Poté, co člověk učinil konečné rozhodnutí o endoprotetice, které musí být zdůvodněno nejen počáteční diagnózou, ale také vývojem nemoci, musí si vybrat konkrétní kliniku a lékaře, který provede zákrok.

    Vlevo - povrchní operace, vpravo - celkem. Druhá možnost je výhodnější z hlediska trvanlivosti implantační služby.

    Aby operace, stejně jako následná rehabilitace, proběhla bez komplikací, 2-3 týdny před zákrokem, musí osoba projít několika fázemi přípravy, a to:

    1. Dodání všech potřebných analýz a výzkumů.
    2. Konzultace s odborníky.
    3. Předoperační příprava.

    Hlavní seznam nezbytných studií před provedením totální artroplastiky jsou:

    • Ultrazvuková diagnostika;
    • Kardiogram (platí dva týdny, ne později);
    • MRI postiženého kloubu;
    • srážení krve;
    • X-ray
    • biochemické, stejně jako obecná analýza krve a moči;
    • krevní test pro stanovení hladiny cukru;
    • krevní test;
    • Test na HIV.

    Ženy, které mohou mít děti, je nutné provést test na možné těhotenství, aby se vyloučila jeho možnost.

    Někdy jsou pacientům předepsány testy na identifikaci parazitů v těle, ale to není povinné.

    Fotografie ukazuje nastavení MRI, ale v diagnostice před operací není zdaleka nejdůležitější. Nejdůležitější věcí je vyloučit všechny možné skryté infekce těla, jinak hrozí riziko, že bude nutné podstoupit revizní operaci.

    K vyloučení možných komplikací a kontraindikací by měl pacient navíc podstoupit konzultaci a vyšetření následujícími lékaři:

    1. Zubař.
    2. Kardiolog
    3. Gastroenterolog.
    4. Terapeut.
    5. Chirurg (musíte ho navštívit bez selhání).
    6. ORL specialista.

    Obecná předoperační příprava zahrnuje:

    1. Měsíc před operací musí člověk přejít na zdravou stravu a obohatit svou stravu o zdravé potraviny. Základem menu by tedy měla být čerstvá zelenina a ovoce, bylinky, ořechy, mléčné výrobky a obiloviny.
    2. Odmítat užívat alkohol nejméně dva týdny, protože sníží imunitu a přispěje k delšímu hojení ran. Totéž platí pro kouření.
    3. Několik dní odmítněte užívat ty léky, které se mohou negativně objevit na celkové srážlivosti krve. Pokud člověk nemůže přestat užívat tyto léky, měl by určitě informovat lékaře, který provede náhradní operaci.
    4. Odstraňte chronická onemocnění dýchacího ústrojí. Také na kůži by nemělo být žádné poškození.
    5. Večer před operací a ráno nemůžete jíst ani pít.
    6. V předvečer operace je nutné odstranit všechny šperky z rukou, krku a uší, což může narušit lékaře při výměně endoprotézy.
    7. Ženy potřebují sbírat dlouhé vlasy s housenkou nebo copem.
    8. Vyčistěte lak na nehty.

    Do nemocnice byste měli připravit takové věci:

    • Lehké pantofle;
    • berle;
    • župan;
    • předměty pro osobní hygienu (ručník, kartáček na zuby atd.);
    • brýle, zubní protézy a další jednotlivé věci, bez nichž člověk nemůže dělat.

    Pacient je v anestezii a lékař je oblečen v ochranném skafandru, který eliminuje infekci od lékaře k pacientovi. Nyní začne operace.

    Tradiční průběh chirurgického zákroku pro totální artroplastiku kyčle zahrnuje následující:

    1. Podávání léků pacientovi.
    2. Instalace katétru (lze použít subklaviálního katétru nebo běžného katétru na rameni)
    3. Anestezie. Pro tento typ operace lze použít celkovou anestezii, při které osoba zcela usne a nevidí operaci, ani epidurální anestézii. Druhý typ anestézie je výhodnější, protože nevyvolává silnou zátěž na srdce. Pro to je v páteři provedena speciální punkce, po které jsou injikovány léky katétrem. V důsledku toho má pacient zastavení nervových předpisů (nohy a celá oblast pod pásem jsou dočasně ochrnuty).
    4. Po anestezii je instalován močový katétr. Je třeba poznamenat, že pokud člověk nechce vidět a slyšet průběh operace, pak mu mohou být poskytnuty lehké hypnotické léky tak, aby byl v polospánku.
    5. Dále je celá plocha pro operaci (od kolena k pasu) ošetřena antiseptickými roztoky, po kterých je na plochu chodidla nanesena speciální provozní fólie.
    6. Chirurg provede řez, aby získal plný přístup ke kloubu.
    7. Po odstranění postiženého kloubu se vyřízne část kosti a vloží se do ní endoprotéza.
    8. Po instalaci vložky, která plní úlohu chrupavky, stejně jako hlavy endoprotézy.
    9. Spoj se znovu resetuje a tkaniny sešívají vnitřními a vnějšími závity. Pro tento účel se někdy používají také speciální kovové výztuhy.
    10. Sutura je znovu zpracována antimikrobiálními činidly.
    11. Na ránu se aplikuje obvaz a pacient se transportuje na oddělení.

    Vypadá to jako šev po miniinvazivní náhradě TBS. Je velmi malý.

    Je to důležité! Aby se snížilo riziko pooperačních komplikací, mají pacienti často tkáň. Jedná se o plastové trubky, kterými proudí krev z rány. Odvodnění se odstraní 2-3 dny po operaci.

    Je třeba mít na paměti, že do 3-7 dnů po zákroku může pacient trpět bolestí, nicméně, to je nevyhnutelný příznak. K úlevě od bolesti budou pacientovi podávány speciální účinné analgetika.

    Aby se zabránilo trombóze, nohy jsou umístěny v kompresních punčochách, které stlačují končetiny pod kolenem.

    Také v prvních hodinách po zákroku může být u pacientů dočasně snížena citlivost nohou. Po epidurální anestezii je to naprosto normální pocit. Další den, nohy "jít pryč" a citlivost pokračovat.

    Mnozí pacienti se zajímají o otázku, zda mají mít po totální náhradě kloubu invaliditu. Zároveň musí být okamžitě řečeno, že tato operace sama o sobě není důvodem pro vydání skupiny. Postižení osoby může být prokázáno pouze v případě závažného porušení stavu nebo ztráty motorických funkcí kloubu.

    Největší pravděpodobnost postižení u těch lidí, jejichž klouby zcela ztratily motorické funkce. Skupina je také často založena s dvojitou endoprostetikou.

    Cena za zavedení endoprotézy kyčle může být zcela odlišná. V mnoha ohledech je cena implantátu určena následujícími faktory:

    • endoprostetická klinika, kde bude proveden zákrok;
    • lékařská kvalifikace;
    • použití specifického typu anestezie;
    • složitost operace a cíle, které si lékaři stanovili;
    • materiál a výrobce endoprotézy;
    • objem provozu;

    V průměru jsou náklady na tuto operaci v Moskvě od 250 000 rublů.

    Komplikace po artroplastice

    Po ukončení procedury bude pacient převeden na oddělení, kde se zdravotnický personál, stejně jako přístroje, které řídí dýchání, tepovou frekvenci, puls a krevní tlak, postarají o jeho stav. Anesteziolog by se měl čas od času zastavit, aby mohl sledovat, jak se pacient pohybuje od anestezie.

    Existují následující možné komplikace, které se mohou objevit v raném období po operaci:

    1. Hematom. Obvykle se vyvíjí v prvních dnech po operaci. Důvodem může být nesprávně instalované odtoky nebo jejich nepřítomnost, v důsledku čehož se krev začne hromadit z dutiny tkání.
    2. Otok. Považuje se za relativně normální symptom, který bude vždy pozorován při rozsáhlé operaci.
    3. K poškození ledvin, jater nebo srdce může dojít jak přímo během operace, tak i během prvního dne po operaci. V takovém stavu bude pacient pravděpodobně převeden na jednotku intenzivní péče, aby mohl nepřetržitě sledovat svůj zdravotní stav.
    4. Ztráta citlivosti nohou může nastat, pokud chirurg poškodí nervová zakončení. V pokročilých případech dochází k úplné paralýze končetin, která bude vyžadovat opakované neurochirurgické zákroky.
    5. Infekce. K tomu může dojít během operace s nedostatečnou sterilitou zákroku nebo již během obvazu. Známkami infekce bude horečka, bolest, slabost a hnis z rány. K léčbě tohoto stavu silnými antibiotiky.

    Tak se infekční ložiska rozhlíží kolem endoprotézy. To je pro pacienta velmi špatná zpráva...

  • Krvácení může nastat přímo během operace. Tato komplikace je zvláště nebezpečná v případě špatné srážlivosti krve.
  • Nekróza nebo smrt tkáně - to jsou pozdější komplikace. Není-li možné je odstranit pomocí léků, může pacient potřebovat operaci k odstranění nekrózy.
  • Tvorba krevních sraženin. Tato komplikace je zvláště nebezpečná pro osoby trpící cévními onemocněními. Aby se jim zabránilo, jsou antitrombolytické látky (Warfarin, Fragmin atd.) Zavedeny osobě ještě před operací.

    Trombóza je již dlouho úspěšně kompenzována, ale existují případy, kdy ovlivňuje statistiku pooperačních komplikací.

    Pozdní možné komplikace po kloubní náhradě mohou být:

    • dislokace endoprotézy (obvykle se děje při nesprávném ohnutí operovaného kloubu);

    Dislokace pravého TBS implantátu.

    • zánětlivé procesy v kloubu, včetně těch doprovázených hnisavými sekrecemi;
    • zlomenina kosti obklopující endoprotézu se může objevit po poranění nebo pádu;
    • uvolnění protézy nastává, když je opotřebováno.

    V tomto případě bylo diagnostikováno uvolnění endoprotézy v femuru v důsledku nesprávné metody fixace nebo velikosti endoprotézy.

    Je to důležité! Při stanovení kvalitní endoprotézy pro mladého muže je záruka, že bude sloužit asi patnáct let, 95%. Pokud není endoprotéza instalována v nejvyšší kvalitě, ale může se opotřebovat i o deset let později.

    Při zvýšeném riziku vzniku komplikací po operaci jsou lidé trpící cukrovkou, starší pacienti i ti, kteří již podstoupili revizní operaci.

    Období uzdravení zajišťuje dodržování následujících doporučení lékaře:

    1. V prvních dnech po operaci stačí spát na zádech.
    2. Je povoleno vstoupit na nohy pouze od pátého dne po zákroku. Před tím můžete chodit po berlích, ale na nohu nevyvíjejte těžké zatížení.
    3. První den po operaci můžete pít vodu v malých doušcích a jíst tekutá jídla. Poté je dovoleno přidávat obilniny, zeleninu a ovoce do stravy pro rychlé uzdravení.
    4. Každý den, dokud nejsou stehy odstraněny, je třeba provést obvaz na rány. Dopřejte jí antiseptikum a je třeba změnit bandáž i po propuštění z domova.
    5. V pozdním rehabilitačním období musí člověk vykonávat fyzioterapii a fyzioterapii.

    Před ošetřením nemoci se poraďte s lékařem. To pomůže zohlednit individuální toleranci, potvrdit diagnózu, zajistit správnost léčby a eliminovat negativní interakce s léky. Pokud užíváte léky bez konzultace s lékařem, je to zcela na vlastní riziko. Veškeré informace na těchto stránkách jsou prezentovány pouze pro informační účely a nejsou zdravotnickými prostředky. Veškerá odpovědnost za aplikaci leží na vás.

    Dovolte mi představit se. Jmenuji se Vasily. Více než 8 let pracuji jako masér a chiropraktik. Myslím, že jsem profesionál ve svém oboru a chci pomoci všem návštěvníkům stránek vyřešit jejich problémy. Všechna data pro web byly shromážděny a pečlivě zpracovány, aby byly všechny požadované informace dostupné v přístupné podobě. Před použitím popsaným na stránkách je vždy vyžadována POVINNÁ konzultace se svým odborníkem.

    Ohlasy po náhradě kyčle

    Celá pravda: recenze po nahrazení kyčelního kloubu a další zajímavé informace o léčbě.

    Člověk si nemyslí, jak je pro něj důležitý pohyb, nevěnuje pozornost náhlým bolestem v těle, slabost v nohách, až do okamžiku, kdy není síla pohybovat se nezávisle.

    Kyčelní kloub je největší kostní sloučeninou v lidském těle, označuje sférický a multiaxiální typ. To nese velikost tělesné hmotnosti a umožňuje vám stát pevně na dvou nohách. Vzhledem k patologickým procesům při diarróze (nemoci, poranění) hrozí nebezpečí, že budete přivázáni k lůžku.

    Levý kyčelní kloub (vpravo nebo snímek) již nefunguje.

    Nemoci tohoto druhu mají progresivní průběh, konzervativní terapie nemá téměř žádný účinek, dočasně otupuje symptomy. Degenerace a dystrofie povrchů krčku femuru pokračuje, což vede k jeho úplné destrukci. Hlavní léčba by měla být endoprotetika, založená na kompenzaci zničené protézy kostního kloubu.

    Tato lékařská manipulace zahrnuje výměnu opotřebovaného kloubu za umělou, při zachování plné pohyblivosti, je povoleno hrát sport, vést aktivní životní styl.

    Pánevní protézy jsou často chirurgickým zákrokem. Každoročně se v Moskvě provádí více než 1000 operací, které nahrazují nativní spojení umělým.

    Indikace pro zákrok, u kterých se v 98% případů chirurgie nelze vyhnout:

    • deformace osteoartrózy (koxartrózy) ve 3 nebo více stadiích vývoje;
    • poškození kloubní tkáně u onemocnění systémového charakteru (ankylozující spondyloma, lupus erythematosus);
    • pánevní zlomeniny různé složitosti;
    • benigní novotvary v kostní struktuře.

    Vlevo - zdravý povrch kloubu, vpravo - postižený artrózou, po rozhodnutí podstoupit operaci budete muset podstoupit řadu diagnostických opatření k identifikaci kontraindikací.

    Recenze pacientů, kteří podstoupili nahrazení složek kloubních endoprotetik, jejich historie zotavení nebo negativní zkušenosti - důležité informace pro ty, kteří to musí podstoupit. Tyto informace si můžete přečíst na internetu.

    Operace patří k nejpříznivějším typům protetiky, nevyžaduje tak dlouhou rehabilitaci, jako je tomu u protetického kolenního kloubu. Podrobný přehled poskytl jeden z pacientů, kteří podstoupili obnovu TBS.

    Lyubov Nikolaevna, 67 let

    Před několika lety, bolest v levé noze. Jednou jsem se obrátil na neurologa v místě bydliště. Navrhli přítomnost výčnělků v dolní části páteře, předepsané léky. Během léčebného období se bolest stala méně výraznou, což vedlo k závěru, že léčba je účinná. Nicméně šest měsíců po skončení léčby se syndrom bolesti vrátil a navíc získal odlišný charakter. Znovu šla na kliniku, podstoupila MRI, diagnózu koxartrózy kyčelního kloubu. Lékař doporučil endoprotetiku.

    Rozhodl jsem se nezdržet a podle doporučení mých známých jsem šel na jednu z českých klinik, kde jsem byl vyzvednut náhradou za TBS miniinvazivní metodou, která je méně traumatická. Po dokončení veškeré potřebné dokumentace jsem byl převezen do zdravotního střediska. K mému překvapení byl postup náhrady poměrně snadný, nebyl zaznamenán výrazný syndrom bolesti. O dva dny později se mnou pracoval rehabilitační pracovník, doba zotavení byla klidná. O několik týdnů později mohla chodit samostatně bez pomoci lékařů nebo hůlky. Více než 7 let žiji s umělou protézou a cítím se jako plnohodnotný člověk.

    Včasný přístup k lékařské péči je zárukou úspěchu a odstranění závažných vedlejších účinků.

    Musel jsem před několika lety po objevení své dysfunkce změnit svůj nativní kloub na umělý. Během konzultace lékař trval na co nejrychlejší náhradě, aby se vyhnul dlouhému zotavení. Všechno šlo docela dobře: po dni jsem se mohl pohybovat na krátké vzdálenosti a po 5-6 dnech jsem šel s pomocí třtiny. Aktivní reparace byla pozorována po 8 měsících v důsledku včasné operace. Bylo nutné striktně dodržovat všechny pokyny lékaře, aby se zabránilo opakovaným chirurgickým zákrokům.

    Je možné určité poškození zdraví nebo nedostatek terapeutického účinku přeneseného postupu. Je však nutné podrobněji analyzovat, proč operace nepřinesla výsledky.

    Arseny Viktorovich, 62 let

    Žiju s diagnózou revmatoidní artritidy déle než 12 let, v posledních 5-6 letech byly v levém stehně strašné příznaky. Po kontaktu s klinikou byl odhalen těžký degenerativní proces - aseptická nekróza hlavy femuru, tj. Úplná nekróza. Lékař doporučil náhradu endoprotézy co nejdříve, na kterou jsem odmítl a rozhodl se provést lékovou léčbu nejprve, doufat v její účinek. V průběhu roku jsem si vzala různé léky a masti, ale nebyl to žádný účinek a bolest jen zesílila. Zůstala jen protetika.

    Po vstupu na kliniku se ukázalo, že jsem měl zanedbaný případ, takže neexistuje žádná záruka na příznivý výsledek nebo rychlou rehabilitaci.

    Všechno bylo v pořádku, nejhorší bylo před námi. Asi měsíc byl na klinice a celou tu dobu jsem cítil hroznou bolest. Rehabilitace trvala dlouho, bolestivě. Během roku nemohl přijít na své smysly, téměř půl roku se přesunul na berlích, pak se časem změnil na hůl. Navíc jsme museli nábytek znovu vybavit doma. Pravidelně je bolest, i když méně výrazná.

    Pokud zjistíte první varovné příznaky nebo jste v minulosti trpěli traumatem v oblasti kyčle - nezdržujte se s návštěvou ortopedického chirurga, vynechejte samoléčbu. Se správnou diagnózou a správně předepsanou terapií může být kloub stále ještě pomáhán, ale v pokročilém případě je účinnost i nejdražší drogy snížena na nulu. Při působení patologického procesu je úplná destrukce kostní tkáně, pohyblivých kloubů. Výsledek - endoprostetika.

    Celková artroplastika

    Důležité vědět! Lékaři jsou v šoku: „Účinný a dostupný lék na bolest kloubů existuje...“...

    Když je vyřešen problém vkládání implantátů, vyvstávají otázky: potřebuji operaci, jak to vypadá, co po ní mohu očekávat?

    "Lékaři skrývají pravdu!"

    I „opomíjené“ problémy s klouby mohou být vyléčeny doma! Nezapomeňte to jednou denně rozmazat...

    Výhody totální artroplastiky:

    • odstranění bolesti;
    • obnovení funkce motoru;
    • zlepšení celkového stavu a kvality života pacienta.

    Ročně se provádí více než milion postupů pro zavedení implantátu.

    Hlavním úkolem totální endoprotetiky je odstranění patologicky změněných a zničených kloubů, kostí a chrupavek, obnovení motorické aktivity končetin, obnovení původní kvality života. Kandidáty na celkovou implantaci jsou pacienti, kteří jsou doporučováni lékařem bez omezení věku nebo tělesné hmotnosti. Častěji se jedná o pacienty od 60 do 85 let. Při dobře provedené operaci je dodržování všech recepturních komplikací velmi vzácné.

    Moderní protézy umožňují plně modelovat nativní pohyblivý kloub, jsou velmi trvanlivé: životnost je 15-25 a dokonce 30 let. U tohoto typu implantace bude rehabilitace delší a bude vyžadovat neustálé monitorování lékařem.

    Ročně se na světě provádí více než dva miliony operací. Endoprotézy jsou vyrobeny z high-tech materiálů: kov, titan, keramika.

    Kvalita protézy se týká mnoha pacientů. Velmi špatné se nestane. Raději si vyberte dobrého lékaře.

    Protéza se volí individuálně v závislosti na onemocnění. Endoprotézy jsou vyrobeny ze dvou typů - s fixací na cementové bázi a na cementu. První typ zahrnuje fixaci pomocí zdravotnického cementu, druhý, inovativnější - kost operovaného pacienta roste do struktury implantátu. Druhý typ se doporučuje pro pacienty do 50-60 let bez osteoporózy. V ostatních případech je vhodné provést fixaci cementu. V poslední době titanové protézy jsou populární, cena designu závisí na zemi výroby.

    V 96% případů protéza obnovuje funkci kyčelní části, bolest je zcela uvolněna, je možné se volně pohybovat.

    Hip artroplastika: komplikace

    Postup nahrazení TBS v ortopedii byl úspěšně prováděn více než 30 let. Vedlejší účinky nebo komplikace jsou vzácné, ale pokud nejsou včas vyřešeny, jsou postiženy postižením.

    Infekce, jako na fotografii, je vzácná, ale komplikace - to je nejčastější.

    • alergická reakce na materiál protézy;
    • symptomy ve formě odmítnutí tělem cizího tělesa;
    • rozvoj infekčního procesu při porušení aseptických podmínek.

    K tomu může dojít v důsledku pádu.

    Pozdní komplikace po operaci jako náhrada kloubní artikulace nepříznivě ovlivňují nejen fyzické zdraví pacienta, ale také psycho-emocionální. Doba rehabilitace je výrazně zvýšena, návrat do předchozího zdravotního stavu bude trvat mnohem déle.

    Aby se zabránilo trombóze během měsíce po operaci, budete muset užívat léky na ředění krve.

    V případě pooperačních komplikací je důležité zjistit příčinu a rozvinout léčebný režim.

    Na léčbu a prevenci nemocí kloubů a páteře naši čtenáři používají metodu rychlé a nechirurgické léčby doporučovanou předními ruskými revmatology, kteří se rozhodli mluvit proti farmaceutickému chaosu a předložit lék, který se REÁLNĚ POSTŘÍ! S touto technikou jsme se seznámili a rozhodli jsme se ji nabídnout vaší pozornosti.

    Pozitivní zpětná vazba po nahrazení TBS je stále více. Negativní zkušenost - důsledek dlouhodobé nemoci, ignorování doporučení lékaře. Existuje mnoho zkušených ortopedických chirurgů, kteří jsou schopni nainstalovat implantát.

    Jak zapomenout na bolesti kloubů?

    • Bolesti kloubů omezují váš pohyb a plný život...
    • Máte strach z nepohodlí, drtivosti a systematické bolesti...
    • Možná jste vyzkoušeli spoustu léků, krémů a mastí...
    • Ale soudě podle toho, že tyto řádky čtete - nepomohli vám moc...

    Ale ortoped Valentin Dikul tvrdí, že existuje skutečně účinný lék na bolest kloubů!

    1. Příběhy pacientů
    2. Technologie celkem
    3. Komplikace po artroplastice

    Kyčelní kloub je artikulace skládající se z hlavy a femuru samotného, ​​který vstupuje do kulaté dutiny pánevní dutiny. Tyto prvky spoje jsou upevněny elastickými chrupavčitými tkáněmi. Ve spoji je také speciální tekutina, díky které se spoj pohybuje bezbolestně.

    Vzhledem k tomu, že se jedná o kyčelní kloub v těle, který má největší fyzickou námahu, je často vystaven všem druhům degenerativních onemocnění, což vede k bolesti a nakonec ke ztrátě motorické schopnosti kloubu. Současně je stav těchto pacientů často nestabilní, protože onemocnění je schopno vyvolat závažné komplikace.

    U těžkých lézí tkání kostí a chrupavek kyčelního kloubu pacienti často potřebují operaci endoprostetiky. Tento postup zahrnuje nahrazení postiženého kloubu uměle vyrobeným analogem, který může být vyroben z různých materiálů.

    Hlavním cílem endoprotetiky je obnova ztracených funkcí kloubu, návrat dřívější fyzické aktivity u člověka, odstranění trvalých onemocnění a zánětlivého procesu.

    Je to důležité! V případě, že člověk utáhne kloub endoprostetikou, jeho nemoc může postupovat a způsobit závažné komplikace. Navíc v důsledku přetrvávající bolesti trpí pacienti často poruchou duševního stavu (nervy, deprese, poruchy spánku, atd.).

    Dnes stále více a více pacientů v Moskvě potřebuje endoprostetiku. Indikace pro tento chirurgický zákrok jsou:

    1. Artritida a její typy (osteoartritida, revmatoidní artritida). To také zahrnuje artritidu, která se objevila u lidí v důsledku předchozího poranění kyčle.
    2. Degenerativní artróza a koxartróza, vyvolávající poškození chrupavky a kostní tkáně.
    3. Fraktura kyčelního kloubu (většinou starší lidé jsou k ní náchylní, při níž dochází po pádu ke zlomeninám).

    Často jsou zlomeniny způsobeny osteoporózou, slabinou kostní tkáně.

  • Vrozená forma dysplazie kloubů. Současně pacienti s takovou indikací pro koncepci vyžadují náhradu obou kloubů najednou.
  • Zlomenina kloubu, která byla zpočátku nesprávně sestřižena, po které začala vyvolávat zánět, kulhání a další komplikace.
  • Nekróza hlavy stehenní kosti, ve které má člověk akutní lézi kostní tkáně.
  • Nejčastěji vypadá rentgenový obraz postiženého kloubu přesně takto: kloubní mezera je zcela nepřítomná, protože kostí jsou ve vzájemném kontaktu a pacient pociťuje nesnesitelnou bolest.

    Pozor! Výměna tohoto spoje může být jednostranná nebo oboustranná. Druhý typ chirurgie je vhodnější než u mladých pacientů, protože pro ně bude mnohem snazší vstávat a začít chodit. Bude-li však pro starší lidi provádět dvojitou protetiku, pak bude pro ně proces zotavení mnohem obtížnější.

    Je třeba poznamenat, že taková operace nemůže být prováděna ve všech případech, protože tento chirurgický zákrok má poměrně velký seznam zákazů. V těchto případech je tedy náhrada endoprotézy kontraindikována:

    Kontraindikace

    Možné následky nedodržení kontraindikací

    Další kontraindikace jsou:

    1. Těžké abnormality v ledvinách nebo játrech.
    2. Průběh akutních respiračních onemocnění.
    3. Epilepsie.
    4. Přítomnost infekční léze v těle, zejména v oblasti zamýšlené operace.
    5. HIV infekce.
    6. Hepatitida C.
    7. Anémie
    8. Chronická osteomyelitida v běžící formě.

    Je nutné cvičit artroplastiku s opatrností v následujících případech:

    • nestabilní psycho-emocionální stav osoby, včetně období deprese;
    • diabetes;
    • stáří osoby.

    Na jedné straně je problém stáří a na druhé straně, pokud se operace neuskuteční ve stáří, pacient nepřežije dlouho. Koneckonců, když je pacient v klidu, již pomalé procesy v těle se ještě více zpomalují.

    Pokud je operace provedena úspěšně, bude pacient schopen dosáhnout všech pozitivních výsledků popsaných níže:

    • odstranění bolesti;
    • likvidace horečky způsobené zánětlivým procesem;
    • vrátit osobě příležitost pohybovat se bez podpory ve formě třtiny;
    • zastavení vyvíjející se choroby;
    • zbavit se kulhání;
    • zlepšení celkové kvality života;
    • prevence vzniku nebezpečných komplikací.

    Dobrým příkladem zavedené endoprotézy TBS. Naštěstí pro pacienta není levý kloub (na obrázku vpravo) zničen ničením.

    Chcete-li lépe porozumět endoprotetice, můžete si přečíst následující recenze lidí, kteří prošli tímto postupem:

    • Tatyana Anisimova „Už více než dvacet let jsem trpěla artrózou levého kyčelního kloubu. Po celou dobu jsem byl občas narušen bolestí a byl pozorován zánět, takže mě vůbec nepřekvapilo, když slyšel několik doporučení společné náhrady pro několik specialistů v řadě. Zpočátku jsem trpěl úrazem artrózy, který jsem trpěl v dětství. Pro operaci jsem si vybral českou kliniku, protože pouze v ní, na rozdíl od Německa, můžete po zákroku absolvovat kompletní rehabilitační kurz. Samotná operace byla pro mě snadná. Bylo to těžké jen v prvních dnech po něm. “
    • Fomina Alla „Před rokem jsem začala být rušena silnou bolestí v noze. Zpočátku jsem dostal různé diagnózy, od štípnutí nervů až po problémy s cévami, ale po rentgenovém vyšetření se ukázalo, že se vyvíjím koxartróza. Toto bylo období operace. I přes můj věk jsem podstoupil tento chirurgický zákrok s pevností. Nebyly žádné komplikace. Probudil jsem se až po dokončení operace. Teď se zotavuji, bolest se stala mnohem menší a mobilita v kloubu se zlepšila. “
    • Shadrenkov Peter „Dokonce iv dětství, po zranění, jsem byl diagnostikován s nekrózou hlavy kyčelní kosti. Pak mě lékaři mohli trochu ošetřit a obnovit můj stav, ale s věkem se vada začala opět zhoršovat. V posledních letech se jednalo o operaci, protože pro mě bylo stále těžší se pohybovat. Po vyhledání kliniky a rozhovoru s lékařem byl naplánován den procedury. Samotná operace se mi zdála obtížná, ale byl jsem připraven na potíže, protože jsem se chtěl úplně zotavit. Co se týče období rehabilitace, stále se mnou pokračuje. Díky procedurám a cvičením se mi pomalu daří obnovit svou dřívější fyzickou aktivitu. “

    Poté, co člověk učinil konečné rozhodnutí o endoprotetice, které musí být zdůvodněno nejen počáteční diagnózou, ale také vývojem nemoci, musí si vybrat konkrétní kliniku a lékaře, který provede zákrok.

    Vlevo - povrchní operace, vpravo - celkem. Druhá možnost je výhodnější z hlediska trvanlivosti implantační služby.

    Aby operace, stejně jako následná rehabilitace, proběhla bez komplikací, 2-3 týdny před zákrokem, musí osoba projít několika fázemi přípravy, a to:

    1. Dodání všech potřebných analýz a výzkumů.
    2. Konzultace s odborníky.
    3. Předoperační příprava.

    Hlavní seznam nezbytných studií před provedením totální artroplastiky jsou:

    • Ultrazvuková diagnostika;
    • Kardiogram (platí dva týdny, ne později);
    • MRI postiženého kloubu;
    • srážení krve;
    • X-ray
    • biochemické, stejně jako obecná analýza krve a moči;
    • krevní test pro stanovení hladiny cukru;
    • krevní test;
    • Test na HIV.

    Ženy, které mohou mít děti, je nutné provést test na možné těhotenství, aby se vyloučila jeho možnost.

    Někdy jsou pacientům předepsány testy na identifikaci parazitů v těle, ale to není povinné.

    Fotografie ukazuje nastavení MRI, ale v diagnostice před operací není zdaleka nejdůležitější. Nejdůležitější věcí je vyloučit všechny možné skryté infekce těla, jinak hrozí riziko, že bude nutné podstoupit revizní operaci.

    K vyloučení možných komplikací a kontraindikací by měl pacient navíc podstoupit konzultaci a vyšetření následujícími lékaři:

    1. Zubař.
    2. Kardiolog
    3. Gastroenterolog.
    4. Terapeut.
    5. Chirurg (musíte ho navštívit bez selhání).
    6. ORL specialista.

    Obecná předoperační příprava zahrnuje:

    1. Měsíc před operací musí člověk přejít na zdravou stravu a obohatit svou stravu o zdravé potraviny. Základem menu by tedy měla být čerstvá zelenina a ovoce, bylinky, ořechy, mléčné výrobky a obiloviny.
    2. Odmítat užívat alkohol nejméně dva týdny, protože sníží imunitu a přispěje k delšímu hojení ran. Totéž platí pro kouření.
    3. Několik dní odmítněte užívat ty léky, které se mohou negativně objevit na celkové srážlivosti krve. Pokud člověk nemůže přestat užívat tyto léky, měl by určitě informovat lékaře, který provede náhradní operaci.
    4. Odstraňte chronická onemocnění dýchacího ústrojí. Také na kůži by nemělo být žádné poškození.
    5. Večer před operací a ráno nemůžete jíst ani pít.
    6. V předvečer operace je nutné odstranit všechny šperky z rukou, krku a uší, což může narušit lékaře při výměně endoprotézy.
    7. Ženy potřebují sbírat dlouhé vlasy s housenkou nebo copem.
    8. Vyčistěte lak na nehty.

    Do nemocnice byste měli připravit takové věci:

    • Lehké pantofle;
    • berle;
    • župan;
    • předměty pro osobní hygienu (ručník, kartáček na zuby atd.);
    • brýle, zubní protézy a další jednotlivé věci, bez nichž člověk nemůže dělat.

    Pacient je v anestezii a lékař je oblečen v ochranném skafandru, který eliminuje infekci od lékaře k pacientovi. Nyní začne operace.

    Tradiční průběh chirurgického zákroku pro totální artroplastiku kyčle zahrnuje následující:

    1. Podávání léků pacientovi.
    2. Instalace katétru (lze použít subklaviálního katétru nebo běžného katétru na rameni)
    3. Anestezie. Pro tento typ operace lze použít celkovou anestezii, při které osoba zcela usne a nevidí operaci, ani epidurální anestézii. Druhý typ anestézie je výhodnější, protože nevyvolává silnou zátěž na srdce. Pro to je v páteři provedena speciální punkce, po které jsou injikovány léky katétrem. V důsledku toho má pacient zastavení nervových předpisů (nohy a celá oblast pod pásem jsou dočasně ochrnuty).
    4. Po anestezii je instalován močový katétr. Je třeba poznamenat, že pokud člověk nechce vidět a slyšet průběh operace, pak mu mohou být poskytnuty lehké hypnotické léky tak, aby byl v polospánku.
    5. Dále je celá plocha pro operaci (od kolena k pasu) ošetřena antiseptickými roztoky, po kterých je na plochu chodidla nanesena speciální provozní fólie.
    6. Chirurg provede řez, aby získal plný přístup ke kloubu.
    7. Po odstranění postiženého kloubu se vyřízne část kosti a vloží se do ní endoprotéza.
    8. Po instalaci vložky, která plní úlohu chrupavky, stejně jako hlavy endoprotézy.
    9. Spoj se znovu resetuje a tkaniny sešívají vnitřními a vnějšími závity. Pro tento účel se někdy používají také speciální kovové výztuhy.
    10. Sutura je znovu zpracována antimikrobiálními činidly.
    11. Na ránu se aplikuje obvaz a pacient se transportuje na oddělení.

    Vypadá to jako šev po miniinvazivní náhradě TBS. Je velmi malý.

    Je to důležité! Aby se snížilo riziko pooperačních komplikací, mají pacienti často tkáň. Jedná se o plastové trubky, kterými proudí krev z rány. Odvodnění se odstraní 2-3 dny po operaci.

    Je třeba mít na paměti, že do 3-7 dnů po zákroku může pacient trpět bolestí, nicméně, to je nevyhnutelný příznak. K úlevě od bolesti budou pacientovi podávány speciální účinné analgetika.

    Aby se zabránilo trombóze, nohy jsou umístěny v kompresních punčochách, které stlačují končetiny pod kolenem.

    Také v prvních hodinách po zákroku může být u pacientů dočasně snížena citlivost nohou. Po epidurální anestezii je to naprosto normální pocit. Další den, nohy "jít pryč" a citlivost pokračovat.

    Mnozí pacienti se zajímají o otázku, zda mají mít po totální náhradě kloubu invaliditu. Zároveň musí být okamžitě řečeno, že tato operace sama o sobě není důvodem pro vydání skupiny. Postižení osoby může být prokázáno pouze v případě závažného porušení stavu nebo ztráty motorických funkcí kloubu.

    Největší pravděpodobnost postižení u těch lidí, jejichž klouby zcela ztratily motorické funkce. Skupina je také často založena s dvojitou endoprostetikou.

    Cena za zavedení endoprotézy kyčle může být zcela odlišná. V mnoha ohledech je cena implantátu určena následujícími faktory:

    • endoprostetická klinika, kde bude proveden zákrok;
    • lékařská kvalifikace;
    • použití specifického typu anestezie;
    • složitost operace a cíle, které si lékaři stanovili;
    • materiál a výrobce endoprotézy;
    • objem provozu;

    V průměru jsou náklady na tuto operaci v Moskvě od 250 000 rublů.

    Komplikace po artroplastice

    Po ukončení procedury bude pacient převeden na oddělení, kde se zdravotnický personál, stejně jako přístroje, které řídí dýchání, tepovou frekvenci, puls a krevní tlak, postarají o jeho stav. Anesteziolog by se měl čas od času zastavit, aby mohl sledovat, jak se pacient pohybuje od anestezie.

    Existují následující možné komplikace, které se mohou objevit v raném období po operaci:

    1. Hematom. Obvykle se vyvíjí v prvních dnech po operaci. Důvodem může být nesprávně instalované odtoky nebo jejich nepřítomnost, v důsledku čehož se krev začne hromadit z dutiny tkání.
    2. Otok. Považuje se za relativně normální symptom, který bude vždy pozorován při rozsáhlé operaci.
    3. K poškození ledvin, jater nebo srdce může dojít jak přímo během operace, tak i během prvního dne po operaci. V takovém stavu bude pacient pravděpodobně převeden na jednotku intenzivní péče, aby mohl nepřetržitě sledovat svůj zdravotní stav.
    4. Ztráta citlivosti nohou může nastat, pokud chirurg poškodí nervová zakončení. V pokročilých případech dochází k úplné paralýze končetin, která bude vyžadovat opakované neurochirurgické zákroky.
    5. Infekce. K tomu může dojít během operace s nedostatečnou sterilitou zákroku nebo již během obvazu. Známkami infekce bude horečka, bolest, slabost a hnis z rány. K léčbě tohoto stavu silnými antibiotiky.

    Tak se infekční ložiska rozhlíží kolem endoprotézy. To je pro pacienta velmi špatná zpráva...

  • Krvácení může nastat přímo během operace. Tato komplikace je zvláště nebezpečná v případě špatné srážlivosti krve.
  • Nekróza nebo smrt tkáně - to jsou pozdější komplikace. Není-li možné je odstranit pomocí léků, může pacient potřebovat operaci k odstranění nekrózy.
  • Tvorba krevních sraženin. Tato komplikace je zvláště nebezpečná pro osoby trpící cévními onemocněními. Aby se jim zabránilo, jsou antitrombolytické látky (Warfarin, Fragmin atd.) Zavedeny osobě ještě před operací.

    Trombóza je již dlouho úspěšně kompenzována, ale existují případy, kdy ovlivňuje statistiku pooperačních komplikací.

    Pozdní možné komplikace po kloubní náhradě mohou být:

    • dislokace endoprotézy (obvykle se děje při nesprávném ohnutí operovaného kloubu);

    Dislokace pravého TBS implantátu.

    • zánětlivé procesy v kloubu, včetně těch doprovázených hnisavými sekrecemi;
    • zlomenina kosti obklopující endoprotézu se může objevit po poranění nebo pádu;
    • uvolnění protézy nastává, když je opotřebováno.

    V tomto případě bylo diagnostikováno uvolnění endoprotézy v femuru v důsledku nesprávné metody fixace nebo velikosti endoprotézy.

    Je to důležité! Při stanovení kvalitní endoprotézy pro mladého muže je záruka, že bude sloužit asi patnáct let, 95%. Pokud není endoprotéza instalována v nejvyšší kvalitě, ale může se opotřebovat i o deset let později.

    Při zvýšeném riziku vzniku komplikací po operaci jsou lidé trpící cukrovkou, starší pacienti i ti, kteří již podstoupili revizní operaci.

    Období uzdravení zajišťuje dodržování následujících doporučení lékaře:

    1. V prvních dnech po operaci stačí spát na zádech.
    2. Je povoleno vstoupit na nohy pouze od pátého dne po zákroku. Před tím můžete chodit po berlích, ale na nohu nevyvíjejte těžké zatížení.
    3. První den po operaci můžete pít vodu v malých doušcích a jíst tekutá jídla. Poté je dovoleno přidávat obilniny, zeleninu a ovoce do stravy pro rychlé uzdravení.
    4. Každý den, dokud nejsou stehy odstraněny, je třeba provést obvaz na rány. Dopřejte jí antiseptikum a je třeba změnit bandáž i po propuštění z domova.
    5. V pozdním rehabilitačním období musí člověk vykonávat fyzioterapii a fyzioterapii.

    Před ošetřením nemoci se poraďte s lékařem. To pomůže zohlednit individuální toleranci, potvrdit diagnózu, zajistit správnost léčby a eliminovat negativní interakce s léky. Pokud užíváte léky bez konzultace s lékařem, je to zcela na vlastní riziko. Veškeré informace na těchto stránkách jsou prezentovány pouze pro informační účely a nejsou zdravotnickými prostředky. Veškerá odpovědnost za aplikaci leží na vás.

    Zotavení po artroplastice kyčle

    V poslední době bylo mnoho pacientů trpících artrózou kyčelního kloubu (koxartróza) nebo zlomeninou krčku femuru odsouzeno k úplné invaliditě v důsledku ztráty schopnosti pohybu nezávisle. Zavedení nových technologií v medicíně naštěstí umožnilo pacientům vyhnout se tomuto osudu a vyléčit dřívější plnohodnotný život. Jednou z těchto technologií je totální artroplastika kyčelního kloubu (TETS), kdy je celý kyčelní kloub (hlava, krček femuru, povrch acetabulační chrupavky) nahrazen syntetickou protézou. Aby však syntetický kloub fungoval stejně jako „nativní“, je důležité nejen provádět operaci na úrovni třídy. Po artroplastice potřebujete kompetentní pooperační zotavení nebo rehabilitaci. A záleží nejen na lékaři, ale i na pacientovi.

    Problémy

    TETS je samo o sobě spíše technicky obtížnou a traumatickou operací. Kůže a svaly jsou vyříznuty, kosti a chrupavkové tkáně opotřebovaného kloubu jsou odstraněny. Pak je noha protézy fixována ve femorálním kanálu. Závažná operativní trauma je doprovázena bolestí, uvolňováním biologicky aktivních látek z tkání do krve. To zase vede ke změně v činnosti srdce, plic, systému srážení krve. Předoperační příprava a anestezie eliminují všechny tyto negativní účinky, ale jen do jisté míry.

    Je samozřejmé, že lidé chodí k artroplastice, mírně řečeno, ne z dobrého života. Pro takový provoz vyžaduje přísné indikace. Tyto indikace zahrnují destrukci kloubních struktur v důsledku koxartrózy nebo zlomeniny kyčle. U koxartrózy se v důsledku dlouhotrvajících pohybových poruch vyvíjejí atrofické změny svalů dolních končetin a zad a je narušena činnost pánevních orgánů. Zatížení páteře se zvyšuje, což vede k rozvoji lumbosakrální osteochondrózy a radiculitidy.

    Nezapomeňte, že drtivý počet pacientů operoval na TETS - lidé ve stáří a stáří. To znamená, že funkce srdce, dýchání a endokrinního systému jsou porušovány v různých stupních. U některých pacientů jsou poruchy dekompenzovány a zhoršují se po operaci. Navíc samotná operace a pooperační odpočinek na lůžku vedou k zhoršené peristaltice (kontrakce) střeva, až k rozvoji atonické intestinální obstrukce. Nesmíme zapomínat, že ve stáří se významně snižuje schopnost regenerace, hojení poškozených tkání během operace. Imunita je oslabena, což vede k příznivým podmínkám pro zavedení infekce.

    Pooperační problémy po artroplastice kyčle jsou tedy následující:

    • Pacient se obává pooperační bolesti.
    • Stávající svalová atrofie se zhoršuje.
    • Kardiopulmonální insuficience se zhoršuje
    • Střevní práce je narušena
    • Vysoké riziko mozkové mrtvice způsobené nárůstem krevního tlaku
    • Poruchy srážení krve mohou vést k trombóze žil dolních končetin ak extrémně závažnému stavu - plicní embolii
    • Pooperační rána může sloužit jako vstupní brána pro infekci.

    Hlavní směry rehabilitace

    Opatření k obnovení motorické funkce a prevenci pooperačních komplikací jsou komplexní. V neposlední řadě je hlavní důraz kladen na fyzikální terapii (fyzikální terapii), která má zajistit optimální výkon nově získaného kloubu a celé dolní končetiny. Kromě cvičení jsou prováděna další léčebná opatření s využitím léků různých skupin, stejně jako fyzioterapeutické postupy.

    A první takovou událostí je pooperační analgezie, při které se kombinují narkotika (Renalgan, Dexalgin) a narkotika (morfin, Promedol). Pro prevenci závažného plicního onemocnění srdce jsou pacientům předepsány léky na srdce (Mildronate, Riboxin, ATP). Tito pacienti vykazují inhalaci (inhalaci) kyslíku. Vlhký kyslík je dodáván přes speciální dýchací přístroj.

    Dalším důležitým bodem je prevence trombotických komplikací, které se často objevují u pacientů ve stáří po operaci. Současně se v žilách dolních končetin vytvářejí tromby v blízkosti stěn, které jsou odlévány do plicní tepny krevním tokem a ucpávány. Blokování hlavního kmene plicní tepny může způsobit okamžitou smrt. Aby se tomu zabránilo, obvaz nohy s elastickým obvazem a injekční prostředky, které zabraňují srážení krve (Fraksiparin, Clexane) u těchto pacientů po několik prvních dnů po operaci. K odstranění pooperační intestinální atonie jsou předepsány injekce Proserinu a Ubretidu. Musí být předepsána antibiotika (Ceftriaxon, Metrogil).

    Principy fyzikální terapie

    Chybný názor je, že fyzioterapie po artroplastice kyčelního kloubu může být provedena pouze v pozdním pooperačním období a v prvních dnech je nutný striktní odpočinek. Tato chybná taktika může vést ke kontrakturám (přetrvávající omezení rozsahu pohybu) a trombotickým komplikacím. Některé, nejjednodušší zátěže, se proto provádějí již první den po operaci, po vyřazení z anestezie. Při provádění cvičební terapie by měl být dodržován princip fázování, kdy se cvičení provádějí v několika fázích.

    Fáze nula

    Nulová fáze - první den po operaci, kdy jsou prováděny následující typy cvičení:

    • Několikrát každých 10 minut několikrát každých 10 minut zvedněte nohu nahoru a dolů. - tzv nožní čerpadlo
    • Rotace v kotníku v obou směrech 5 krát
    • Krátkodobě, po dobu 10 minut, napětí předních čtyřhlavých stehen
    • Ohýbání kolen při utahování paty
    • Kontrakce hýždí s následným stresem po dobu 5 sekund
    • Vezmeme operovanou nohu do strany a vrátíme se do výchozí pozice
    • Několik vteřin zvedá rovnou nohu.

    První fáze

    První fáze, 1-4 dny po operaci - tzv. přísná péče. V této době je dovoleno sedět na nemocničním lůžku nebo na židli a pak se pohybovat s berlemi nebo speciálními chodci. Důležité: při výsadbě neohýbejte končetinu v kyčelním kloubu více než 900, nepřekračujte nohy. Naopak, ležet na posteli, pokusit se vzít nohu na stranu. K tomu můžete mezi nohy postavit polštář. Hlavní typy cvičení v této fázi jsou prováděny ve stálé pozici:

    • Ohnutí nohy na kolenou a kyčelních kloubech
    • Vyrovnejte nohu u kyčelního kloubu a zatáhněte ji dozadu
    • Únos nohou do strany.

    Druhá fáze

    Druhá fáze rehabilitace nebo klamných příležitostí - 5 dní - 3 týdny po operaci. Mnoho pacientů v této době pociťuje nárůst síly, jsou unaveni ztuhlostí a nečinností. Kloub však ještě není silný a svalová atrofie je zachována. V této fázi jsou znázorněna zatížení motoru - pohybují se po vodorovném povrchu, ale ne více než 100-150m. nebo sestupuje po schodech. Vylezte po schodech, měli byste se opřít o třtinu nebo o berlu. Ve stejné době je zdravá noha postavena na vyšší krok, pak se ovládá a pak se v ní nachází třtina. Při sestupu po schodech se vše provádí v opačném pořadí.

    Třetí fáze

    Třetí fáze rehabilitace, "začátek práce" - po 1-2 měsících. po operaci. V této době, implantovaný kloub "zvykl", a svaly a vazy se staly tak silné, že můžete plynule zvýšit zatížení, a provádět je doma. Cvičení v tomto období jsou obdobná jako u předchozích, ale provádějí se s zatížením. Jako zátěž můžete použít gumičku. Jeden konec pásky je vázán na operovanou nohu na úrovni kotníků a druhý na pevný předmět, například na kliku dveří, po kterém jsou provedeny ohyby, narovnávání a vedení.

    Během této doby můžete prodloužit dobu chůze - na půl hodiny 3-4krát denně. Ukázáno i cvičení na stacionárním kole. V tomto případě nezapomeňte na jedno pravidlo - výskyt bolesti slouží jako signál pro ukončení výuky. Neměli byste však dlouho sedět, déle než hodinu, v pevné poloze. Rovněž musí být dodrženo výše uvedené pravidlo pravoúhlého úhlu. Obecně platí, že během každé hodiny byste měli několik minut chodit.

    Při rehabilitaci po endoprotéze je nutná kombinovaná výkonová terapie s fyzioterapeutickými postupy, mezi něž patří darsonval, fonoforéza, magnet, amplipulóza. Díky těmto procedurám je konečně opuch odstraněn, je stimulována práce svalů. Poslední etapou rehabilitace artroplastiky kyčelního kloubu je pobyt v bahenních střediscích.

    Život po artroplastice kyčle

    Po artroplastice kyčelního kloubu normalizujte svůj vlastní život, což bude vyžadovat, aby pacient plně soustředil svou vůli a trpělivost. Obnovení funkčních a sociálních schopností osoby po této operaci bude vyžadovat mnoho času a úsilí.

    • První dny po operaci
    • Život po výměně kyčelního kloubu doma
    • Další životní styl
    • Související videa

    Celé období rehabilitace lze rozdělit do dvou hlavních etap:

    1. Včasné pooperační období, které začíná na konci operace a provádí se ve zdravotnickém zařízení.
    2. Pozdě pooperační, začínající po dvoutýdenním průběhu hojení ran a pokračující až do úplného obnovení všech tělesných funkcí.

    První dny po operaci

    Během prvních dvou až tří týdnů po endoprotéze je pacient v nemocnici, pod ostražitým dohledem zdravotnického personálu. Během tohoto období života jsou hlavními úkoly nejrychlejší možné hojení pooperačních ran a eliminace možného zánětu. Práce všech tělesných systémů je normalizována a předchází se proleženinám. Pacientovi v časném pooperačním období doporučujeme provést proveditelná cvičení.

    Patří mezi ně:

    • sedí na posteli s rukama;
    • otáčení nohy ze strany na stranu v poloze ležení;
    • střídání napětí všech svalů operované nohy, s výjimkou pohybu v kloubech;
    • zvýšené terapeutické cvičení pro zdravé nohy a horní končetiny.

    Zvláštní opatření, jako je magnetická a UHF terapie, se provádějí za účelem zmírnění otoků a bolesti po endoprostetice. Moji pacienti používají osvědčený nástroj, pomocí kterého se můžete zbavit bolesti za 2 týdny bez velkého úsilí.

    V průměru jeden týden po operaci, metodolog ve fyzioterapeutických cvičeních, začíná učí procedury k přizpůsobení člověka životu po protéze kyčelního kloubu. Podstatou tréninku je naučit pacienta správně se pohybovat, vyhnout se zbytečnému stresu na noze a začít s nejjednoduššími cvičeními. Postupně se učí správně vystoupit z postele a částečně naložit provozovaný kloub.

    Dva týdny po endoprotéze je pacient trénován, aby se pohyboval na rovném povrchu pomocí berlí nebo speciálních chodců. Jedná se o tzv. Tříchodovou chůzi, kdy hlavní rozdělení tělesné hmotnosti dopadá na berle a zdravou končetinu.

    Život po výměně kyčelního kloubu doma

    Na tom, jak přesně a pravidelně budou doporučení prováděna po endoprotetice kyčelního kloubu, závisí doba úplného uzdravení do značné míry. Zpočátku, po návratu domů, je nutné provést všechna cvičení předepsaná fyzioterapeutem pro nemocnou končetinu. Sám nebo s pomocí příbuzných, aby byl zajištěn maximální pohodlný pohyb kolem bytu.

    První plné pohlaví po kyčelní artroplastice je možné nejdříve šest týdnů po návratu domů. Během této doby dochází k úplné regeneraci a hojení poškozených svalů a vazů. Při první návštěvě ošetřujícího lékaře je však vhodné konzultovat nejpřijatelnější polohy, které zabrání zbytečnému zatížení.

    Jedno z nejzákladnějších lékařských vyšetření se provádí 6 měsíců po artroplastice kyčle. Během této doby se člověk začíná sebevědomě pohybovat, prakticky neexistuje žádná bolest. Při vyšetření lékař určí, jak umělý kloub zvládá své funkce. Vyskytly se v okolních svalech a tkáních různé patologické změny? Podle výsledků lékař předepíše nový soubor cvičení a provede úpravy prvních doporučení. V této fázi je žádoucí pokračovat v léčbě ve specializovaném sanatoriu.

    Na fóru pro rehabilitaci po artroplastice kyčle naleznete zpětnou vazbu od účastníků na konkrétních rehabilitačních centrech nebo lékařských ordinacích. Rok po protetice lékař určí, jak nový umělý kloub rostl spolu s kostí, jaké změny se objevily v okolních tkáních.

    Je nutné neustále pamatovat na to, že při nejnevýznamnějším zhoršení zdravotního stavu není možné odložit komunikaci s ošetřujícím lékařem. Otok v oblasti operace, zvýšená teplota kůže nebo celého těla, zarudnutí - jsou příznaky okamžité léčby u lékaře.

    Další životní styl

    Aby nový kloub v budoucnu po artroplastice nezpůsoboval různé problémy, měl by být zachován určitý životní styl. Průměrná životnost této protézy je 15-20 let. Pro jeho prodloužení je nutné pečlivě sledovat vlastní váhu, vyhnout se náhlým pohybům a přetížit operovanou nohu.

    Dodržování stravy bohaté na vitamíny a stopové prvky pomůže posílit kostní tkáň, stejně jako udržet svalový tonus. Nezapomeňte na pravidelné návštěvy u svého lékaře, který bude sledovat stav a podat všechna nezbytná doporučení.

    Kdo potřebuje náhradu kyčle - rehabilitaci po operaci

    Tvorba kyčelního kloubu (TS), což je jednoduchý synoviální kloub, se vyskytuje za účasti dvou kloubních kostí - kyčelních a stehenních kostí.

    Dlaha podobná misce na vnější straně pánevní kosti (acetabula) a kulová kost hlavy femuru spolu tvoří kyčelní kloub, což je druh závěsné konstrukce.

    Hlava stehna je spojena s femurem krkem, který se u běžných lidí nazývá „krk stehna“. Vnitřek acetabula a hlava stehna jsou pokryty vrstvou speciální kloubní chrupavky (hyalinu).

    Chrupavka je elastická a zároveň silná a hladká v kloubu. Zajišťuje klouzání při práci, zvýraznění kloubní tekutiny, rozložení zátěže během pohybu a nezbytné odpisy.

    Kolem hlavy kloubu je kapsle složená z velmi husté a trvanlivé vláknité tkáně.

    K upevnění spoje dochází s:

    1. Svazky. Vnější upevnění jednoho konce k stehenní kosti, druhé k pánvi. Vnitřní vaz v hlavě pánevní kosti spojuje samotnou hlavu s acetabulem pánevní kosti.
    2. Sval Obklopují kyčelní kloub - hýždě v zádech a stehna vpředu. Čím lepší je svalový rám kloubu, tím méně traumatických zátěží má při běhu, neúspěšných skocích a pohybujících se váhách. Je také důležité, aby velké množství silných pracovních svalů s krví zásobovalo kloubem dostatečné množství živin.

    S pomocí kyčelního kloubu má osoba současně následující funkční možnosti:

    • stabilita těla (podpora, rovnováha);
    • různých pohybů.

    Proč je kloub ovlivněn

    Zřejmé příčiny zranění jsou zranění. Příklady jsou zlomeniny krčku femuru, dislokace vehikula nebo jeho subluxace.

    Neviditelné - nemoci (infekční a bez artritidy, osteoartrózy, zánětlivých procesů v kloubních a periartikulárních tkáních).

    • zánět pánve - obvykle způsobený artritidou různých etiologií, bursitidou, synovitidou atd.;
    • patologie rejekce kloubů - dysplazie;
    • nekróza v hlavě CU některých částí kostní dřeně - neinfekční nekróza (avaskulární).

    Kdy a kdo potřebuje náhradu kyčle

    Výskyt bolesti v kyčelním kloubu je signálem, že byste měli kontaktovat odborníka a zjistit jeho příčiny. Za tímto účelem by měl v počáteční fázi projít rentgenovým vyšetřením vozidla.

    Endoprotetická náhrada může být řešením pro opotřebovaný nebo trvale poškozený kloub, který může být indikován v takových případech:

    • nespojování zlomeniny hlavy vozidla;
    • zlomeniny krčku femuru nebo acetabula u starších pacientů;
    • aseptickou nekrózu;
    • nádorová onemocnění TS;
    • deformující artróza třetí etapy;
    • vrozená dislokace kyčle atd.

    Jaké typy operací nabízí lék?

    V podmínkách moderní medicíny jsou pacientům nabízeny tři typy operací: t

    1. Výměna povrchu vozu - odstranění chrupavčitých vrstev z acetabula výměnou speciálního umělého materiálu a otočením femorální hlavy o kovový uzávěr. Slip, díky takové výměně kloubních povrchů, je dosažen v blízkosti přirozené.
    2. Částečná protéza - náhrada např. Hlavy pánevního kloubu částí krčku femuru, kloubního lůžka.
    3. Plná protetika - odstranění celého kyčelního kloubu a jeho nahrazení EP (endoprotéza).

    Typy endoprotéz

    V moderní medicíně existuje více než šest desítek modifikací endoprotéz denně. Dělí se metodou fixace a materiálem. Existují tři způsoby upevnění dnes:

    • cementování - fixace nastane kvůli skutečnosti, že kost spoje roste do povrchu EP;
    • cement - endoprotéza je fixována speciálním kostním cementem;
    • smíšený (hybridní) - šálek je připevněn bez kostního cementu a noha - s cementem.

    Moderní kombinace materiálů, ze kterých se protézy vyrábějí, jsou vybírány v závislosti na nemocném, věku a životním stylu pacienta. Mohou to být:

    • kov - kov;
    • kov - plast velmi vysoké kvality;
    • keramika - keramika;
    • keramika - plast.

    Příprava na operaci

    Váš lékař Vám podá všechny potřebné informace o přípravě na operaci.

    Existují však momenty, kdy se bude muset pacient předem připravit (zejména ti, kteří jsou osamělí).

    Vzhledem k tomu, že rehabilitace po výměně kloubu pokračuje doma, stojí za to připravit si domov na pooperační období zotavení:

    • nákup zvláštního vybavení ve formě chodítka nebo berlí, speciálního toaletního sedátka atd.;
    • přestat užívat určité léky (obsahující aspirin, protizánětlivé);
    • v případě potřeby snižte váhu;
    • dělat fyzický trénink;
    • navštívit zubaře;
    • vzdát se špatných návyků (kouření).

    Před operací je pacient povinen provést potřebné doklady (provedení operace v hotovosti, na základě smlouvy jako součást zdravotního pojištění nebo podle kvót federálního programu poskytování bezplatné high-tech lékařské péče); poraďte se s anesteziologem o nejpříznivější variantě anestezie; nejméně 12 hodin před zahájením operace.

    Operace kloubní náhrady

    Moderní pokroky v medicíně umožňují jak otevřenou operaci endoprostetiky TC, tak minimálně invazivní a minimálně invazivní.

    Dnes je minimálně invazivní chirurgie (MO) nejčastější, protože má minimální vliv na tělo.

    Pro provedení MO jsou nezbytné:

    • vysoká kvalifikace a profesionalita chirurga a veškerého zdravotnického personálu;
    • dostupnost technických schopností (endoskopické vybavení, high-tech materiály).

    V závislosti na složitosti operace (částečná nebo úplná protetika) může její doba trvat od jedné do tří až čtyř hodin:

    • anestezie;
    • umístění katétru do uretry (aby se zabránilo nedobrovolnému močení a kontrola množství tekutiny vylučované tělem);
    • řez z vnější části stehna (nebo ze dvou malých stehen a stehenní oblasti);
    • odlupování a stříhání tkáně kolem vozidla;
    • instalace protéz;
    • obnovení tkáňové integrity a šití ran.

    Video jasně ukazuje, jak endoprotetika kyčelního kloubu funguje.

    Možné komplikace

    Každá operace v těle může mít negativní důsledky. Komplikace po zákroku se nejčastěji vyskytují u operovaných pacientů:

    • s velkou deformací spoje;
    • s obezitou nebo velkou svalovou hmotou;
    • mající řadu závažných průvodních onemocnění - diabetes, onemocnění krve, srdce a celého kardiovaskulárního systému atd.

    Náhrada kloubů může způsobit takové komplikace:

    • není správná poloha endoprotézy;
    • poškození nervových vláken, tepen;
    • narušení pooperačního hojení ran;
    • výskyt infekcí;
    • zlomeniny kyčelní kosti, dislokace nebo „vyskočení“ protézy;
    • trombóza v žilách hluboké.

    Rehabilitace po operaci

    Rehabilitace po artroplastice může být dlouhá a může trvat až 6 měsíců.

    Pacient by měl sledovat steh, teplotu těla a pocity. Bolest během tohoto období může projít a vrátit se, pacient by měl být na to připraven a usilovat o úplné obnovení motorických funkcí těla.

    Prvních několik dní je pacientovi předepsán lék proti bolesti, protizánětlivý.

    Další rehabilitace po výměně kyčelního kloubu je jmenování speciální lehké gymnastiky a dechová cvičení.

    Aby se zabránilo šikmým kontrakcím šlach a kůže, aby se posílila svalová kostra kolem protézy, je pacientovi předepsána fyzická terapie.

    Jak ukázaly recenze pacientů, kteří podstoupili endoprostetiku, stojí za to dodržovat doporučení odborníků a rehabilitace bude rychlá a prakticky bezbolestná.

    Jak je podrobně popsána rehabilitace po operaci kyčelního kloubu ve videu.

    Kde mohu operovat v Rusku

    Provoz protetiky TC je technologicky vyspělý proces.

    V roce 2015 je zahrnutí high-tech lékařské péče (VMP) do systému povinného zdravotního pojištění zajištěno novým legislativním projektem „O povinném zdravotním pojištění v Ruské federaci“.

    Proto zde nebudeme specifikovat, kdo bude za operaci platit - pacientovi nebo pojišťovnám.

    Náklady na náhradu kyčelního kloubu se skládají z protézy a samotné operace. K dnešnímu dni se náklady na operaci (totální artroplastika kyčle) pohybují od 210 do 300 tisíc rublů (v závislosti na ceně protézy).

    Výměna kyčelních kloubů v Rusku se provádí jak ve federálních veřejných zdravotnických zařízeních (FC Traumatology, Orthopedics and Endoprosthetics, regionální klinické nemocnice, výzkumné ústavy), tak na soukromých klinikách Ruské federace.

    • JSC "Medicína";
    • Rodinné kliniky;
    • GKB № 67 (Moskva);
    • KB MGMU. Sechenov;
    • SM-Clinic;
    • CDB RAS;
    • Multidisciplinární lékařské centrum "K + 31";
    • DKB je. Semashko;
    • Central Design Bureau № 2 JSC "Ruské železnice", atd.

    Byl léčen v České republice, Dr. Deniger mi provedl operaci minimálně invazivním způsobem. Shramchik malý dopadl. Současně jsem měl osteosyntézu po zlomenině v roce 2009. Jak…

    Napsal Gleb před 1 měsíc, 1 týden

    Ale ne na Vishnevsky Institute z Akhmedov B. G. A Chililov, starat se o sebe, jsou velmi zaneprázdněni. A nepozorný k nemocným, přivedl k sepse a smrti během elektivní operace! Takže to všechno...

    2 years, 6 months ago Foothere

    Chci každému říci, kdo pochybuje - musíte se přinutit odložit pochybnosti, protože kvalita života se určitě zlepšuje! Byl jsem strach o svého strýce - on...

    2 roky, 6 měsíců ago Hopingorm

    Vedla endoprostetika 14. prosince. Podle kvóty. Na Ivankovskiy sh.3, centrum sám je elegantní, oddělení, zdravotní sestry, jídlo je mimo pochvalu! Ale lékaři nejsou spokojeni. Žádný způsob...

    2 years, 7 months ago Issuryany

    Ve věku 27 let jsem byl diagnostikován s ONGB. Prošel léčbou, tělesnou výchovou, ale nic mu nepomohlo. Bylo to horší. Všichni lékaři, kterým jsem doporučil operaci, protože můžeme...

    2 roky, 7 měsíců ago Eithluctivent

    Moje 78 let stará babička jí zlomila stehna. Pokud to bylo dřívější verdikt (starší lidé zůstali nehybní, museli lhát a stagnující problémy s plicemi, tr...

    2 roky, 8 měsíců ago Arriden

    Měla jsem diagnózu dysplastické koxartrózy 3. stupně, noha byla kratší o 4 cm, doprovázená bolestí a bolestí, která trvala poměrně dlouhou dobu, což ovlivnilo...

    2 roky, 9 měsíců ago Walkienting

    Chci vám krátce říct, jak to bylo s námi, babičkou, v roce 1983, a ona potřebovala operaci na kloubu, protože už nebylo možné chodit, rozhodli jsme se, že nebudeme čekat na kvótu, vydělali peníze a šli do...

    2 roky, 9 měsíců ago Finingolfin

    Diagnóza koxartrózy 4 stupně, aseptická nekróza hlavy kyčelní kosti. Jak se říká - mám to! Než vyléčil, vzal chondroprotektory a vyzkoušel homeopatii...

    3 roky, 1 měsíc před Doriangethl

    Oni dělali in-law operace nahradit kyčelní kloub. Před a po je jen nebe a země. Lékař jí před 10 lety řekl, co bylo potřeba, ale nechtěla - tolerovala, ale v 8...

    3 roky, 2 měsíce ago Anarts

    Začnu od začátku nemoci. Od 11 let mám revmatoidní artritidu a po chřipce jsem onemocněl. Ve věku 23, h / b a kolenní klouby se zhroutily. Došlo ke zkrácení nohy o 2,5 cm, nohy více než jednou...

    3 roky, 3 měsíce ago Isendingerindomself

    Pokud vám tato operace byla přidělena, nebojte se a souhlasíte. Technologie provozu je dobře rozvinutá a rizika jsou minimální. Samotná operace trvala asi 3 hodiny. Sh...

    3 years, 4 months ago Enduinciened

    V březnu 2013 byla provedena výměna endoprotézy h / w kloubu. Operace a protéza jsou volné. A tak v pořádku: Dostanete závěr traumatologa v diagnostickém centru - medu. pro...

    3 roky, 4 měsíce ago Takenesterce

    Je mi 36 let. Koncem července 2014, tj. Méně než 2,5 měsíce, měla operaci, která nahradila kyčelní kloub. Diagnóza dysplastické koxartrózy stupně 3. Prodlužovalo se...

    3 years, 7 months Pref

    Měsíc uplynul, když jsem provedl operaci, která nahradila kyčelní kloub (3. července 2014). Lékař řekl, že na chodci chodí měsíc po operaci. Ale nečekal jsem dny 5. Šel jsem už b...

    3 roky, 9 měsíců ago Stilotecion

    06/20/2014 provedl výměnu kyčelního kloubu při spokojenosti. Operace trvala 2 hodiny. Doporučuji zvolit chirurga s rozsáhlými zkušenostmi. Po dvou týdnech chodím po berlích. Ani jeden z nich není špatný...

    3 roky, 10 měsíců ago Fortniship

    Narodil jsem se s dislokací kyčelního kloubu vpravo a pod levou dislokací. 1,5 roku jsem po 6 měsících odešel po mé pravici. Jak si vzpomínám v dětství, hrál jsem na stejné úrovni s ostatními...

    4 years, 3 months ago Officiendeed

    Doufám, že moje recenze zachrání ostatní zdraví. Vyberte si lékaře a nechodte do rukou řezníka, i když s regalia. Žádná síla už není ticho. V roce 2012 se rozhodl o operaci, která nahradí...

    4 years, 7 months ago Increcion

    Jako dítě, ve věku 12, jsem špatně spadl z kola, to všechno skončilo 3 operace na kyčelním kloubu. Potom se v mysli vyvinula artróza koksu a pohyblivost kloubu...

    5 years, 1 month ago Imaguel

    Je mi 48 let, došlo k zranění dětí, které nepřikládalo význam. Výsledkem je společná náhrada, období pěti let. Spokojený, trochu hooligan lyžování. Lékař říká, že hooligan více le...